15.4.14

Dormi, mori


Toți dormim. Culmea, și toți murim. Cu adevărat ironic. Ba mai mult, mori și-n somn.

Dar se pare că lucrurile nu sunt chiar atât de simple. Un studiu(mereu mă minunez de marile studii) din Cambridge, postat în ”American Journal of Epidemiology” a arătat că dacă dormi ziua, mori. Bine, ceva mai nuanțat.
Cică dacă te pune păcatul să pui capul pe pernă și să dormitezi ziua, crește nivelul de inflamație în corp. Lucru care e nașpa. Deci să fim înțeleși
, doar ziua. Noptea e OK, nu faci inflamație. Pentru că de-aia.

Ba mai mult, faptul că simți nevoia să dormi ziua poate fi din cauza faptului că suferi de boli abominabile precum bronșită, emfizem sau pneumonie. Numai când le auzi îți vine să chemi preotul. Ce e mai probabil? Că vrei să dormi pentru că azi-noapte persoana cu care împarți camera/casa/strada a uitat manelele deschise, sau pentru că ai boli crâncene ca pneumonia? Dacă ai răspuns cu prima variantă, a sosit timpul să îți reevaluezi viața, că bine nu te văd.

Ca orice studiu, acesta a abut selecționată o categorie de oameni. Culmea, grupul de oameni avea chiar și o vârstă medie. De 90 de ani. Așa au conchis că persoanele care dorm ziua peste o oră(ceea ce, trebuie să recunosc, ar putea fi lejer subiectul unei povestiri de Grimm) au un risc nu de 30, nici de 31, ci de 32% să moară prematur. Adevărul e că moartea unui nene la 90 de ani te bagă în șoc de nu te vezi. Și faptul că se moare de pneumonie la 90 de ani(că de-aia stă în pat și doarme ziua) reprezintă una din dilemele medicale ce nu contenesc să vexeze mințile etern luminate ale marilor oameni de știință de la Cambridge.

Totuși, eu mă bucur pentru reziliența și îndârjirea cercetătorilor. Din toate cauzele unei morți premature la 90 de ani(printre care s-ar putea insinua scremutul la WC, ruperea bastonului, urcatul scărilor, fuga dupa autobuz și alte evenimente sfâșietoare), au reușit să conchidă că ăia de dorm ziua sunt cei care așteaptă să dea ortul popii. Mereu ți se deschide inima când vezi pe ce lucruri mirifice se axează lumea.

No comments:

Post a Comment