19.9.13

Toată lumea e o drogată
În curând,s-ar putea afirma că majoritatea covârșitoare a populației Terrei se droghează constant,chiar de mai multe ori pe zi.De ce?Pentru că așa vrea unu'.
Acela este șeful serviciilor de sănătate publică din Amsterdam. ”Deşi pare o exagerare, zahărul este cel mai periculos drog şi poate fi procurat cu uşurinţă de oriunde”.Mai mult,individul vrea să fie făcute reglementări pentru a pune zahărul în categoria tutunului sau alcoolului.Fenomenal.

Adevărul este că asta era ceea ce ne lipsea nouă,populației.Acciză pe zahăr.Ok,haide să facem un pic de instruite cu legătură la zahăr.Molecula de zahăr este obținută prin alipirea a altor două molecule,de glucoză și fructoză,cu pierderea unei molecule de apă.În digestie,molecula de zahăr e ruptă,cu obținerea,din nou,a moleculelor de fructoză și glucoză.Dintre acestea,glucoza are un rol fundamental în organism,necesară practic tuturor proceselor ale acestuia.Bine,prin anumite procese,ponderea de glucoză poate fi mult redusă,fără schimbări de sănătate.Dar să spui despre un element ce conține 50% o substanță fundamentală(iar cealaltă 50% prezintă potențial de schimbare în substanță fundamentală) că este un drog mi se pare o mare măgărie.

Dar tipul nu cedează.”Zahărul dă peste cap apetitul. Consumatorii de zahăr vor tot mai mult, chiar dacă nu le mai este foame”.Asta poate e adevărat.Dar acesta nu e singurul criteriu de dependență.De fapt,acest lucru este un mecanism de adaptare,prezent nu numai la zahăr.În momentul în care omul are mâncare,va face tot posibilul să golească farfuria.Indiferent dacă îi mai e foame sau nu.Asta pentru că,inconștient,se gândește că poate nu va mai avea de mâncare tura viitoare-deci,se aprovizionează.Dar să afirmi că nu ăsta e cazul,ci că e vorba de dependență,indică ori că nu prea ai ce căuta în poziția în care te afli,ori că ai anumite scopuri și obiective și încerci să te ascunzi în spatele unor argumente(subțiri) medicale.

Dar totul se înțelege în momentul în care omul vine cu soluții.El dorește impozitarea zahărului,precum și stabilirea unei limite legale superioare a nivelului de zahăr care poate fi pus în alimentele procesate.Cu alte cuvinte,mai puțin zahăr și mai mulți bani pe zahăr.Păi zi mă așa.
Nu m-ar mira dacă ar urma campanii de intimidare,similare țigărilor,realizate prin creșterea prețului pungii cu zahăr,respectiv cu lipirea unor abțibilduri cu ”anual mor în lume X oameni de diabet”.Sau,cine știe,te-ar putea opri Poliția pe strada nu cu un etilotest,ci cu un glucometru.

Bine,au mai fost oameni care,la fel,au cerut niște măsuri dubioase și nu s-au îndeplinit.Dar nenea ăsta e șeful serviciilor de sănătate publică.No,așteptăm și vedem.Ne așteaptă vremuri bune.

No comments:

Post a Comment