14.9.13

Cum să devii celebru


Voi începe cu o remarcă subiectivă:mi se pare cel puțin prostesc să vrei să fii celebru ”că de-aia”.Așa,să fii celebru și atât.Eu vreau să fiu inginer,tu tâmplar,iar el celebru.Nu.Din punctul meu de vedere,celebritatea este ceva colateral care poate apărea în cursul unei activități.

Așa putem diferenția niște categorii:
-categoria ălora care își văd de treabă,pentru care celebritatea este un efect secundar 
și
-categoria ălora care nu au nimic altceva mai bun de făcut pe lume decât să devină celebri.
E,în cazul primei categorii,faptul că individul a devenit celebru nu influențează cine știe ce traseul pe care acesta îl are în cap.No,în cazul unei persoane din a doua categorie,aceasta va încerca să facă absolut orice îi stă în putință să mențină statutul de celebritate.Cameleonic,vedem această persoană zburând din emisiune în emisiune,parcurgând episodic diverse ”profesii”,de la muzicant la manechin.
Mai e o chestie:Persoana care a devenit celebră grație activității sale(deci care a devenit celebră ca aspect colateral),își va menține statutul de ”celebritate” infinit mai mult decât persoana care depune un efort activ în scopul de a deveni faimos.Să luăm niște cauzri concrete.Fleming și Bianca lui Bote.
Alexander Fleming a fost un nene care acum ceva timp a descoperit penicilina.În perioada în care națiunea murea de sifilis,Fleming a conceput un medicament care a putut permite tratarea acestei boli,printre multe altele.Oare să fi făcut Fleming toată chestia asta doar pentru faimă?Dacă afla că după descoperire,acesta ar fi fost uitat,ar mai fi continuat?Pemiteți-mi să cred că da.Chiar nu cred că de asta îi ardea lui.Și cu toate acestea,Fleming a rămas și va rămâne cunoscut pentru totdeauna.
În cealaltă tabără este Bianca lui Bote.Această duduie,în ciuda eforturilor și escapadelor sale,nu va fi inclusă în memoria colectivă.


De ce am scris asta?Pentru că o femeie de 73 de ani a devenit celebră că a dezgropat un cartof.Da,ați citit bine,a dezgropat un cartof.Un cartof în formă de rață,pardon!
"Doar ce l-am scos din pământ şi m-am gândit "Uite, o raţă". Este atât de drăguţă. Restul cartofilor sunt normali, dar raţa este inconfundabilă. În mod normal, mănânc tot ce creşte în grădină, dar nu pot să consum cartoful acesta. Are o anumită valoare pentru mine. Toţi îl iubesc"

În vreme ce alții sunt recunoscuți pe termen lung grație faptelor sale,alții fură atenția colectivă preț de câteva minute cu porcării,încercând să facă din asta o mare brânză.Iar noi suntem în parte responsabili de acordarea statutului de ”celebritate” unei persoane care nu a făcut nimic decât să se dea prostește în stambă.

No comments:

Post a Comment